Ke kvalitě kávy jistě přispívá velkou měrou také způsob pražení. Odborníci vědí, že kávy existuje celá řada druhů a každá má své specifické požadavky právě na pražení. Díky tomu jsou zachovány všechny vlastnosti, které se od kvalitní kávy očekávají. Výběrová káva Fiftybeans je nakupována pouze v období sklizně, a to u ověřených prodejců nebo přímo z kávových farem. Zákazník si tedy nekoupí obyčejnou kávu, ale kávu s vlastním příběhem.
- Vybírat můžete například podle země původu.
- Nejkvalitnější odrůdy zeleného kávového zrna pocházejí ze zemí, mezi které patří především Brazílie, el Salvador, Etiopie, Indonésie, Keňa, Kolumbie a Panama.
Vybírat také můžete podle konkrétní odrůdy. Nejvíce zastoupená je odrůda Catuai.
Kávové speciály
Novinkou v oblasti kávových speciálů je Cascara. Cascara je totiž uvařená slupka plodu kávovníku. Tento „odpad“ je velice chutný, a kromě kofeinu obsahuje také mnoho důležitých živin, antioxidantů a cukrů.
- Pokud hledáte dobrý životabudič pro úspěšné zahájení pracovního dne, pak je Cascara přesně to pravé.
- Chuť je naprosto fantastická a bude vám připomínat tóny švestek, červených plodů, medu a citrusů.
Tuto kávu si také můžete připravit předem a na noc ji dát do ledničky. Ráno se osvěžíte ledovou kávou, kterou skutečně nikde jinde nenajdete. Velkou pozornost v poslední době získává také káva Wildan Mustofa z Indonésie. Zpracování kávových plodů probíhá velice specifickou metodou, která se skrývá pod označením semi-anaerofobní natural s třídenní lacto fermentací. Tento proces začíná promytím vodou a následným sušením. Poté, co produkt dosáhne potřebného stupně vlhkosti, je umístěn do speciálního pytle, kde dojde k fermentaci. Za určitou dobu se přidají do pytle kvasinky. Výsledkem je káva, která je mnohem sladší, bohatší a má hutné tělo.
- Jak vidíte, káva může mít opravdu mnoho podob.